Návod na přípravu - French press
Jak název napovídá, french press je přístroj na přípravu kávy pocházející z Francie. Jeho počátky se datují už do první poloviny 19. století. Jedná se nejčastěji o skleněnou konvičku s nerezovým sítkem, jehož stlačením oddělíte tekutinu od lógru.
Co budeme potřebovat?
- Čerstvě upraženou kávu (70 gramů na litr nápoje)
- French Press
- Horkou vodu o teplotě 93-94°C (nejlépe filtrovanou)
- Kvalitní mlýnek s mlecími kameny
- Digitální váhu
- Stopky
- Míchátko
- Hrníček
Návod na přípravu kávy pomocí French pressu
- Vyndejte z French pressu sítko s víkem. Ujistěte se že je čistý a že nikde nejsou zbytky po staré kávě.
- Namelte čerstvou kávu nebo použijte předemletou ve Vaši pražírně. Množství kávy spočítejte podle spotřeby 8 gramů kávy na 150 ml vody.
- Nasypte požadované množství kávy a zalijte ji odpovídajícím množstvím horké vody tak, aby proud postupně smočil všechnu kávu.
- Káva začíná jemně bublat takzvaně kvete – to se uvolňuje CO2, který čerstvá káva v hojném množství obsahuje.
- Dobře promíchejte, přiklopte sítkem s víčkem a sítkem stlačte vzniklou krustu 2 cm pod hladinu.
- Nechte extrahovat 3-4 minuty a začněte pomalu tlačit sítko dolů (10 vteřin na celé stlačení). A to tak, aby se nevychylovalo ze své osy, a aby mělo neustále perfektní kontakt se stěnami nádoby – pevné částečky kávy by se neměly dostat do horní části.
- Po stlačení nalévejte ihned všechnu kávu do šálků.
Tip pro přípravu
- Při stlačování nepoužívejte sílu. Klade-li krusta odpor, vraťte se se sítkem o 1 cm zpátky a poté pokračujte ve stlačování.
- Sledujte závěrečný proud slévané kávy, jestli neobsahuje sedlinu a včas ho zastavte.
- Slévá se vždy veškeré množství najednou, čímž se zastavuje extrakce, nápoj nesmí zůstat ve french pressu spolu se stlačenou sedlinou na pozdější dolití šálku!


Black week
Vánoční nabídka
Dárkové poukazy
Výběrová káva
Čaje Teapigs
Čokolády
Alternativní příprava kávy
Mlýnky na kávu
Kávovary
Čistící prostředky a filtry
Kelímky na kávu
Úprava vody
Baristické doplňky
Merchandise