Káva
s krásnou vůní a komplexní chutí
Káva je určena na filtr
- Rum
- Brusinky
- Červené ovoce
Čtvrtá generace
kávových farmářů
Kávovou farmu El Progreso o velikosti 10,5 hektaru spravuje Salomon Chavarria a jeho synové Norlan a Uriel, zástupci třetí a čtvrté generace pěstitelů kávy. Farma se nachází v nadmořské výšce 1050 m n. m. v obci El Tabaco, El Cuá, Jinotega, Nikaragua. Farmu založil Benito Chavarria, pradědeček Norlana a Uriela a pro tuto rodinu představuje káva kulturu a tradici.
Plantáže jsou osázeny převážně odrůdou Sarchimor. Káva se nesuší na farmě (v horských oblastech na to není prostor), ale každý den se s ten den nasbíranou kávou cestuje přibližně 200 km do zpracovny, kde se suší na tzv. "patio". Až letos si můžou z peněz, které obdrželi za prodej kávy, dovolit postavit africké postele. Na sklizeň se najímají "putovní sběrači", kteří na farmě žijí po dobu sklizně (přibližně 3 měsíce) a potom se přesídlí na jinou farmu, kde aktuálně sklizeň začíná. Farma používá tři základní metody zpracování kávy: suché, honey a mokré. Farmy rodiny Chavarria byly jedněmi z prvních farem v regionu, které nabízely výběrovou kávu a experimentovaly s jinými metodami zpracování než s promytým zpracováním.

Zatímco Norlan a Salomon řídí zemědělskou stránku farmy, Uriel dohlíží na kvalitu. Společně tak vytvářejí dynamický pracovní tým, který dohlíží na celý řetězec zpracování kávy až po dodávky do pražíren. Jejich cílem do budoucna je zřídit vlastní laboratoř na ochutnávání kávy.